Bra snickareBygga och renovera

Olika hantverkare för renovering

När du ska renovera kommer du antagligen behöva vända dig till de som är proffs och kan sin sak för att du ska få ett lyckat resultat. Men det många kanske inte tänker på är att de som jobbar inom bygg och hantverk har olika yrkesområden. För att du ska kunna anlita rätt sorts hantverkare för ditt projekt är det bra om du har någorlunda koll på vad olika hantverkare gör för något. Därför får du i den här artikeln en kort guide som beskriver olika hantverkare som arbetar med renovering.

Rörläggare
Rörläggare, eller VVS-montör som det också kan kallas för, är en person som jobbar med vatten och avlopp. De kan till exempel lägga in nya vattenledningar eller reparera dem. Men en VVS-montör kan också jobba med att sätta in golvvärme. Du som privatperson får inte fixa med rören på egen hand och därför är du skyldig att anlita en rörläggare om du exempelvis ska renovera i badrummet eller köket.

Elektriker
Ett annat exempel på en hantverkare du bör anlita om du ska installera el eller dra nya ledningar är en elektriker. En person som inte är behörig ska inte mixtra med elen på egen hand eftersom det kan få konsekvenser. Inte minst för att det är en säkerhetsrisk men också för att det blir svårt att få ut något på försäkringen ifall något skulle gå fel. Därför ska du anlita en elektriker när du behöver fixa något med elen i samband med en renovering.